*

>terug naar overzicht tekenaars
Bart Proost
Bart Proost werd in 1977 geboren te Turnhout en groeide op in Neerpelt. Proost studeerde in 1999 af aan het PHIKO te Hasselt (richting Toegepaste Grafiek – Illustratie). Hij werkt sinds 2002 als leerkracht (P.O. & Esthetica) te Neerpelt. Woont in Lommel.
Ging in 1999 aan de slag als grafisch ontwerper in Antwerpen en startte in 2000 een bijberoep op als illustrator/cartoonist. In 2001 was hij één van de 10 laureaten van de ‘stripwedstrijd voor jong talent: De Start Van Een Loopbaan’. Tussen 2000 & 2006 was Proost in bijberoep vooral actief als illustrator van educatieve uitgaven en kinderboeken voor uitgeverijen als Van In, De Boeck en Die Keure. Hij bleef wel actief als striptekenaar (o.a. voor Raak Magazine) en maakt enkele parodiërende gag-strips rond de figuurtjes ‘Superpé’ en ‘Alexander De Grote’. Deze strips verschenen louter op zijn eigen webstek.

In 2005 maakte hij samen met scenarist Steven Selschotter ‘MS: Wat Is Er Mis?’, een informatieve strip met humoristische inslag. Het album werd door de Vlaamse MS-Liga op 5000 exemplaren verspreid.

Vanaf 2007concentreerde Proost meer op enkele persoonlijke projecten: vooral op erg grafische strips (kortverhalen als ‘Half Vol’, ‘Afrika’, ‘Op Zoek’, enz…) die geïnspireerd waren door de muziek van enkele favoriete muziekgroepen. Hij zette deze tekeningen ook om naar eenvoudige maar sfeervolle muziekvideo’s. Deze grafische kortverhalen en projectiesvielen in november 2008 te bekijken op een grote, multimediale en individuele expositie in het Provinciaal Domein Dommelhof.

Sinds 2008 publiceert Proost ook weer strips: ‘Max’ – een samenwerking met scenarist Ivo Maes over de lotgevallen van een postbode – verschijnt in Onderox Magazine en kortverhalen als ‘Halfvol’, ‘Op Zoek…’, ‘Afrika’ & ‘Woensdag’ verschenen/verschijnen in Plots stripmagazine en op Pulpdeluxe.be…

Meer: >www.bartproost.be of >www.youtube.com/bartproost